Rum Millonario XO, 40 %, 0.7 L
Aróma: Veľmi vyvážená aróma. Korenený dub, karamel, tabak, vanilka, trstinový cukor, korenie a veľmi jemným náznakom suchého ovocia.
Chuť: je zaujímavá po hrozienkach, figách, tabaku, čokoláde, príjemne sladká, ale nie veľmi.
Záver: Sladké ovocné korenie necháva svoju pretrvávajúcu stopu, keď rum vystupuje s dlhou hladkou uspokojujúcou povrchovou úpravou. Štipľavosť koreňa a muškátový oriešok sa zdá byť dokonale vyvážená proti sladkosti hnedého cukru a tepla dubového korenia.
Krajina pôvodu : Peru
Kategória: | Rum |
---|
Peruánsky rum Millonario XO je destilovaný z trstinovej melasy v destilačnej kolóne, zreje v sudoch z amerických bielych dubov, ktoré predtým obsahovali bourbon, a v solera systéme, v ktorom zrelo predtým sherry Pedro Ximénez. Táto zmes obsahuje rumy až 20 rokov staré. Jedná sa o limitovanú edíciu, ktorá ročne nepresiahne 6 000 fliaš a ktorá je plnená do luxusných transparentných fliaš.
História rumu Millonario siaha do roku 1904, kedy miestni farmári založili statok Hacienda Agrícola de Chiclayo v rovnomennom mestečku medzi oceánom a horami, ktoré miestni nazývajú aj "Mesto priateľstva". Farmári sa tu zjednotili, aby mohli vo veľkom obchodovať s tou najkvalitnejšou cukrovou trstinou, ktorú tu produkovali. V roku 1922 zámožná peruánska rodina Piera de Castillo na čele s Donom Ronaldom odkúpila celú haciendu spolu s trstinovými plantážami a vybudovala rafinériu na jej spracovanie. Technológia však bola na nízkej úrovni, rodina nedokázala konkurovať producentom z Karibiku a tak sa Don Ronaldo rozhodol poslať svojho syna Augusta študovať chémiu na Cambridge, aby získal know-how. Augusto sa naučil všetko, čo bolo potrebné a v roku 1938 priviezol z Londýna špeciálny cylindrový prístroj na spracovanie trstiny a tradičný škótsky destilačný prístroj, vďaka ktorému mohli začať kvalitnú cukrovú trstinu destilovať a ktorý sa používa dodnes (!). Receptúru obmieňali a testovali dlhých 12 rokov, až v roku 1950 uzrel sveta perfektný rum. Málokto si tento kvalitný nápoj mohol dovoliť a tak dostal názov rum pre milionárov - Ron Millonario. V roku 2004 sa k receptúre náhodou dostal taliansky vizionár Fabio Rossi, aby oživil tento peruánsky poklad a musíme poznamenať, že sa mu to podarilo naozaj znamenite.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.